prepoznavanje turokompresora na osnovu broja

Identifikacija turbine se obavlja na osnovu njenog broja proizvođača turbine ili OE broja. Ovi brojevi se nalaze istaknuti na pločici turbine. Ugravirani su na samoj turbini ili aluminijumskoj pločici radi lakog raspoznavanja. Pročitajte u nastavku kako razlikovati ove brojeve i kako to izgleda na različitim turbinama:

Kako identifikovati turbinu:

Garrett® turbine

kako prepoznati Garrett turbo

Kako identifikovati turbinu:

Natpisna pločica će se razlikovati u zavisnosti od toga da li se odnosi na originalnu turbo opremu koju je fabrički napravila proizvodnja ili je to turbina kupljena preko nezavisnog rezervnog tržišta. Na natpisnoj pločici je prikazan Garrett broj, turbo model i serijski broj – pružajući informacije  koje bi vam mogle pomoći pri zameni turbo punjača.

 • Garrett broj: najpouzdaniji parametar za identifikaciju turbine, nećete nikada pogrešiti. Ovaj broj odnosi se na jedinstven turbokompresor koji pripada konkretnom vozilu (ili više vozila). 
 • OE broj: za identifikaciju turbine u praksi se uglavnom koristi ovaj parametar. 

  ⚠ Treba imati u vidu da za određene delove proizvođači vozila ili motora umeju da promene ovaj broj, pa je sigurnije koristiti Garrett-br ukoliko je u pitanju turbina Garrett proizvodnje.

 • Garrett broj: najpouzdaniji parametar za identifikaciju turbine, nećete nikada pogrešiti. Ovaj broj odnosi se na jedinstven turbokompresor koji pripada konkretnom vozilu (ili više vozila). 
 • Turbo Model: broj koji govori o vrsti i veličini turbine – ovaj broj se ne koristi za identifikaciju već govori o ‘porodici’ kojoj pripada turbina.
 • Serijski broj: govori o godini i mestu proizvodnje i ne koristi se za identifikaciju turbine.

oznake na Garrett® fabričkoj pločici

Kako identifikovati turbinu:
Kako identifikovati turbinu:

BorgWarner® turbine

brojevi BorgWarner turbokompresora

Kako identifikovati turbinu:

BorgWarner® svojim distributerima rezervnih delova širom sveta isporučuju sveobuhvatan asortiman BorgWarner, 3K (KKK) i Schwitzer rezervnih turbopunjača i rezervnih delova. Takođe pružaju čitav niz EFR serija i Airwerks proizvoda u sklopu performance linije.

Kako identifikovati turbinu:

 

KKK Turbokompresori 

 1. Broj turbine proizvedene za proizvođača vozila: 5303 970 0145
 2. Broj turbine proizvedene za tržište delova: 5303 988 0145
 3. OEM broj turbine (broj dodeljuje proizvodnja vozila): 28200-4A480
Kako identifikovati turbinu:

Schwitzer Turbokompresori 

 1. Broj turbine proizvedene za proizvođača vozila: 167384
 2. Broj turbine proizvedene za tržište delova: 179578
 3. OEM broj turbine (broj dodeljuje proizvodnja vozila): OR6889(reman)/ 106-7407(nova)
oznake na BorgWarner® fabričkoj pločici
Kako identifikovati turbinu:
 1. OE broj
 2. Serijski broj
 3. BW broj (BorgWarner oznaka)

Mitsubishi® turbine

brojevi Mitsubishi turbokompresora

Kako identifikovati turbinu:

Mitsubishi turbkompresori se, u većini slučajeva, identifikuju brojevima ugraviranim u ravno obrađenu ploču u kućištu kompresora od legure. Većina Mitsubishi turbina označeno je sa 10 cifara, počev od 5,  sledi crtica (-), pa još 5 cifara.

Na primer: 49131-05212.

Za preciznu identifikaciju Mitsubishi turbo punjača koristi se Mitsubishi broj.

oznake Mitsubishi Turbocharger® fabričke pločice
Kako identifikovati turbinu:
 1. OE broj
 2. Mitsubishi broj
 3. Serijski broj

IHI® turbine

brojevi IHI turbokompresora

Kako identifikovati turbinu:

IHI Turbo koristi oznaku Turbo Spec ili broj turbopunjača (broj turbine). Sastoji se od 4 znaka, obično dva slova i dva broja ili 4 slova. Turbo punjači IHI koriste se na automobilima, kamionima, brodovima, građevinskim mašinama i industrijskim motorima. 

 • Turbo Spec (broj turbine): koristi se kao parametar za identifikaciju IHI turbine. Ovaj broj odnosi se na jedinstven turbokompresor koji pripada konkretnom vozilu (ili više vozila). 
 • Serial No (Serijski broj): govori o godini i mestu proizvodnje i ne koristi se za identifikaciju turbine.
 • PartsNo (broj proizvođača motora): broj koji se dodeljuje naspram proizvođača motora vozila kome turbina pripada. Nije pouzdano koristiti ovaj parametar za identifikaciju.
oznake na IHI Turbo® fabričkoj pločici:
Kako identifikovati turbinu:

Holset® turbine

brojevi Holset turbokompresora

Kako identifikovati turbinu:

Natpisna pločica na Holset turbinama ne razlikuje se puno od ostalih proizvođača turbina. Kod Holset turbo punjača imamo: broj turbine, serijski,broj proizvođača motora i turbo model.

 1. Holset broj turbine: Ovaj broj odnosi se na jedinstven turbokompresor koji pripada konkretnom vozilu (ili više vozila). Najpouzdaniji za identifikaciju
 2. Serijski broj: Broj unikatan turbini koju vidite. Označava datum, mesto i redni broj izrade komponente. Ne koristi se za identifikaciju.
 3. OE broj: Broj proizvođača motora vozila za koju je turbina adekvatna. Ređe se koristi za identifikaciju
 4. Turbo Model: broj koji govori o vrsti i veličini turbine – ovaj broj se ne koristi za identifikaciju već govori o ‘porodici’ kojoj pripada turbina.
oznake na Holset® fabričkoj pločici
Kako identifikovati turbinu:

Kako zameniti turbinu prema broju:

dijagnostika i zamena

Ukoliko vozilo doživljava probleme koje mogu ukazivati na problem sa turbinom, potrebno je obratiti se mehaničaru za dijagnostiku. Presavijene cevi za dovod ili odvod vazduha ili ulja mogu ograničiti rad turbokompresora i time na vozilu napraviti havariju. Pogledajte učestale uzroke kvara turbine ovde.

Ako je dijagnostikovan problem na turbini, potrebno je uraditi obnovu turbokompresora na vozilu. Pri kvaru turbokompresora postoje dve opcije zamene:

1. Nova turbina

2. Remont turbine

Pri zameni turbine na vozilu treba voditi računa o adekvatnosti turbine za vozilo, kvalitetu, pouzdanosti. Jeftin servis turbine može rezultirati ponovnim kvarom na turbini, ali i na motoru, ubrzo nakon popravke.

⚠ Turbine servisirane po neovlašćenim turbo servisima uglavnom nisu pravilno kalibrisane za vozilo i sadrže neoriginalne delove. što rezultira:

 • Lošim performansom vozila
 • Ponovnim kvarom za pređenih 10 000km (u proseku)
 • Potencijalnim oštećenjem motora
 • Trošak ugradnje još jednog „remontovanog“ turbopunjača
Kako identifikovati turbinu:

Ako tragate za kvalitetnim rešenjem ovog problema, preporučujemo da pogledate katalog domaćeg e-servisa. Eturbo je platforma za informisanje i pronalaženje turbokompresora. Primarna delatnost nam je prodaja originalnih, ali posedujemo i opsežan lager remontovanih turbokompresora za sve vrste vozila, spremnih za ugradnju. Više o našem e-servisu možete saznati na linku: eturbo.rs

podeli ovu stranicu preko: