6 indikatora koji govore da je turbo u problemu

Kao i većina delova, turbokompresor nije imun na kvarove. Istražili smo šest najčešćih simptoma koji ukazuju na kvar na turbini, tako da možete lako da proverite da li je turbina u kvaru ili se radi o nekom drugom problemu. Bitno je da proverite da li su simptomi vezani za turbo pre nego što krenete u popravku, kako ne biste napravili dodatnu štetu na vozilu.

Simptomi kvara turbine:

Znakovi:

koji ukazuju na problem sa turbinom

① Upaljena lampica za motor ( Check Engine )

Iako je lampica koja pokazuje grešku na motoru sveobuhvatan znak upozorenja koji neće posebno upućivati na bilo kakve mehaničke probleme, ona ipak može značiti: kvar turbokompresora. Ako se dogodi kvar na turbini, indikator (lampica) bi trebao da se upali na vašoj kontrolnoj tabli. 

Simptomi kvara turbine:

② Povećana potrošnja

Druga glavna funkcija turbine je ekonomičnija potrošnja goriva. Češća dopunjavanja rezervoara i / ili primetno smanjenje kilometraže vozila po sipanju mogu ukazivati na neispravan turbo. Potencijalni uzrok kvara: sirovo gorivo koje nije sagoreno curi iz turbine u izduvni sistem.

Simptomi kvara turbine:

③ Sporo ubrzavanje

Primarna funkcija turbine je povećanje snage motora. Loše ubrzanje izjednačava se sa smanjenom snagom, gde bi krivac sasvim sigurno mogao biti turbo. Ako dobijete zakasneli odgovor automobila kada nagazite gas pedalu ili se ne podudara sa brzinom na koju ste navikli, posavetujte se sa mehaničarom vezano za ovaj problem.
Simptomi kvara turbine:

④ Zviždanje turbine

Zašto turbina zviždi? Kvar na turbini može rezultirati glasnim zviždukom pri gasu, koji dolazi iz motora (turbine). Što je glasniji zvuk, to bi problem mogao biti gori. Zvuk proizvodi oštećeno kompresorsko kolo turbo kompresora. Oštećenje nastaje ukoliko strano telo uleti u turbinu pri radu ili ako turbina ima aksijalnog ili radijalnog ‘lufta’.

Ovde smo okačili zvuk koji motor pravi, kako biste mogli da uporedite. Ako čujete ovaj zvuk, trebalo bi što pre da se obratite svom mehaničaru da vam proveri vozilo.

⑤ Prekomerni izduvni gasovi

Turbina je dizajnirana tako da dramatično smanji količinu dima koji izlazi iz izduvne cevi. Prekomerni dim je simptom neispravnog turbo sistema – pukotine na kućištu turbine mogu izazvati curenje ulja izduvni sistem i dramatično povećati proizvodnju dima. Ako naiđete na ovaj problem, odmah se obratite svom mehaničaru za svoj turbo.

⑥ Plavi ili crni dim

Curenje ulja u komori za sagorevanje, koje je rezultat puknutog turbo kućišta, može dovesti do ispuštanja plavog dima iz vaše izduvne cevi. S druge strane, crni dim mogu da izazovu pregoreli motor, začepljen vazdušni filter, začepljeni kanal za usis vazduha na turbo kompresoru ili kvar na mlaznicama goriva vašeg motora. Bez obzira na razlog, obojeni dim nikada nije dobar znak i automobil biste odmah trebali odvesti na servis.

Simptomi kvara turbine:

Kako rešiti problem:

sa turbinom na vozilu

Ukoliko vozilo doživljava probleme koje mogu ukazivati na problem sa turbinom, potrebno je obratiti se mehaničaru za dijagnostiku. Presavijene cevi za dovod ili odvod vazduha ili ulja mogu ograničiti rad turbokompresora i time na vozilu napraviti havariju. Pogledajte učestale uzroke kvara turbine ovde.

Ako je dijagnostikovan problem na turbini, potrebno je uraditi obnovu turbokompresora na vozilu. Pri kvaru turbokompresora postoje dve opcije zamene:

1. Nova turbina

2. Remont turbine

Pri zameni turbine na vozilu treba voditi računa o adekvatnosti turbine za vozilo, kvalitetu, pouzdanosti. Jeftin servis turbine može rezultirati ponovnim kvarom na turbini, ali i na motoru, ubrzo nakon popravke.

⚠ Turbine servisirane po neovlašćenim turbo servisima uglavnom nisu pravilno kalibrisane za vozilo i sadrže neoriginalne delove. što rezultira:

  • Lošim performansom vozila
  • Ponovnim kvarom za pređenih 10 000km (u proseku)
  • Potencijalnim oštećenjem motora
  • Trošak ugradnje još jednog „remontovanog“ turbopunjača
Simptomi kvara turbine:

Ako tragate za kvalitetnim rešenjem ovog problema, preporučujemo da pogledate katalog domaćeg e-servisa. Eturbo je platforma za informisanje i pronalaženje turbokompresora. Primarna delatnost nam je prodaja originalnih, ali posedujemo i opsežan lager remontovanih turbokompresora za sve vrste vozila, spremnih za ugradnju. Više o našem e-servisu možete saznati na linku: eturbo.rs

podeli ovu stranicu preko: